15 oktober, 2020

Elin Hagström

Twin peaks över Söders takåsar

_______

Vi hälsar på hemma hos Elin Hagström, creative lead på Filippa K. Elin bor högt över takåsarna vid Mariatorget i en före detta råvind som hon och pojkvännen Peter byggt sitt drömhem i.

 

Ni vet de där perfekta personerna som har en garderob där väl valda it-plagg hänger luftigt och ledigt bredvid varandra och som inte har mer än ett par skidor och en Rimowa-väska i källaren? Sådana som inte har någon krafslåda i köket och inga halvdöda växter i fönstret. Tänker du nu att »de där personerna finns inte på riktigt«. Det gör de. Och en av dem är Elin Hagström.
De som känner henne beskriver Elin som en otroligt stilkänslig person som alltid inspirerar oavsett om det gäller hennes klädval, var hon semestrar eller vad hon bjuder på när man kommer över på fika. Hon har en otrolig fingertoppskänsla som aldrig sviker vilket såklart kommer väl till hands i hennes arbete som creative lead på Filippa K. Det kom också väl till pass då hon och pojkvännen Peter Danroth för sex år sedan byggde om en råvind till ett socialt drömboende vid Mariatorget på Södermalm. Även Peter är en väldigt precis estet och jobbar som creative director på den egna byrån Bryner. När två kompromisslösa kreatörer ska skapa något tillsammans kan det antingen bli totalt krig eller total magi. I det här fallet blev det det senare.
»Vi är överens till 90 procent. Jag tror Peter ville att vårt matbord skulle vara 10 cm mindre och jag 10 cm större så det fick bli en  kompromiss. Men allt från väggfärg till planlösning var vi hundra procent överens om. Det enda vi ens diskuterade var saker som ›hur långt från fönstret ska köksön stå?‹Vi båda vet när vi gillar saker och framförallt när vi absolut inte gillar dem, så alla beslut är snabba och vi velar aldrig.«
Anledningen till att Elin och Peter bestämde sig för att bygga om en råvind var att de båda gillar att bo i stan men älskar ljuset och harmonin man får av att bo högst upp.
     »Det är så vackert ljusinsläpp och det är så lugnande att se ut över takåsarna. Sedan ville vi gärna skapa något som vi kände var vårt och vi tycker båda att det är väldigt kul med inredning och byggprojekt.«
När de bara hade varit tillsammans i en månad var de därför och kollade på sin första vindsvåning. Varför spilla tid? Ändå tog det nästan tre år tills rätt objekt dök upp eftersom de gärna ville stanna kvar i samma område.
Under den där första härliga tiden tillsammans, när de redan hade börjat drömma om ett eget boende såg de om serien Twin Peaks.

»Det blev vår grej och vi båda drogs till mystiken i serien. Så det fick bli inspiration till inredningen i vårt hem. Eftersom vi båda dras mot det minimalistiska behövde vi några maximalistiska detaljer att mjuka upp med.

Twin Peaks-inspirationen förvandlades till trä, grenar och kottar. I hallen hänger en kopparvariant av Louis Poulsens klassiker Kotten högt upp i taket, den mest tongivande matsalsmöbeln är Piet Hein Eeks klassiska bord av återvunna träskivor och ovan det hänger Jonas Bohlins lampa Kvist. Något annat som kan ses som inspirerat av Lynchs ikoniska tv-serie är de vackra ljusa trägolven som sätter känslan i lägenheten.

»Initialt var vi inne på betonggolv men sedan fick vi höra från många håll att det är obekvämt att gå på och vänner som fått fula sprickor i sina golv. Då började vi researcha och det här golvet dök upp och vi blev blixtförälskade!«

En annan parameter de utgick ifrån när de planerade sitt hem var att det skulle vara socialt. Därför har lägenheten ett stort rum som fungerar som matsal, kök och vardagsrum. Dessutom med öppen spis, takfönster och terrass. Förutom detta stora sällskapsrum så byggde de även en stor lyxig bastu.

»Peters högsta önskan var att bygga en egen bastu. Först var planen att det skulle bli ett sovrum där bastun är men på grund av att det skulle så bli svårt att möblera det utrymmet, med alla snedtak, fick det bli en bastu med dusch, gästtoalett och tvättutrymme.«Rummet är så pass stort att man kan sitta flera tillsammans och sedan gå ut och ställa sig på terrassen för att svalka av sig en stund.

Även om detta är ett väldigt avslappnat hem där både gäster och fyraåriga dottern Frances kan spilla utan att det rycks på axlarna så ser allt perfekt ut och inredningen är genomtänkt in i minsta detalj. »Både jag och Peter gillar när det är minimalistiskt, det ska vara raka linjer, helst inga lister, synliga laddar eller andra störande moment. Men sen ska det samtidigt vara mysigt och hemtrevlig och inte kännas som ett galleri. Vi har många klassiker och när man sätter klassiker i en nybyggd modern lägenhet blir det lätt väldigt kallt och känslolöst. Så resten av sakerna var tvungna att ha mycket personlighet.«

Något Elin använder sig av för att både mjuka upp och förnya hemmet är blommor. »Jag har ganska mycket gröna växter men det känns lyxigare och härligare med snittblommor så jag försöker ha det också. När jag köper till mig själv köper jag nästan alltid i vitt eller i alla fall väldigt ljusa färger. Jag gör det för att det är så mycket färg i bordet, skåpet och bokhyllan här hemma.«Inspiration till sina buketter från hon dels från verktyg som Pinterest och Instagram men även på jobbet.

»Varje gång en ny kollektion släpps så brukar vår visual merchandiser fixa blombuketter till kontoret och då blir man alltid så himla inspirerad för de är alltid i säsong och matchar tidsandan. Jag brukar alltid ta bilder av dem och tänka att jag ska göra exakt likadant hemma« skrattar Elin.
Vi frågar henne vilka blomma som är mest hon.
»Jag kan så lite om blommor! De blommor som jag tycker är finast är de som är stora och bolliga som hortensior och pioner. Jag vet inte vad som kännetecknar pionen mer än att den slår ut så vackert. Kanske är den jag, kanske inte, men det är i alla fall den jag tycker mest om!«
Sist frågar vi vem hon helst skulle vilja skicka ett blombud till.
»Mamma! Med texten pok världens bästa mamma!«.