WHEN LIFE GIVES YOU FLOWERS

Det finns några grundläggande skötselråd som gör att dina blommor kommer att hålla längre:

1. Se till att vasen är ordentligt ren.
2. Se till så att inga blad hamnar under vattenytan då dessa annars riskerar att förgifta vattnet.
3. Använd alltid en vass kniv när du snittar om stjälkarna.
4. Placera inte din vas i direkt sol eller vid en värmekälla.
5. Byt vatten varannan dag.
6. Hårda stjälkar trivs bästa i varmt vatten. Exempel på dessa är Hortensia och Ros.
7. Mjuka stjälkar trivs bästa i kallt vatten. Exempel på dessa är Tulpan, Anemon, Ranunkel och Hyacint.

Rosor, Rosenkvitten, Eukalyptus, Franska tulpaner
A
AMARYLLIS
Snitta Amaryllisen med en vass kniv, ej sax. Byt vatten och snitta om stjälken med några dagars mellanrum. För att undvika att stjälken rullar upp sig kan du sätta en bit tejp eller ett gummiband runtom i nederkant. En hög vas är särskilt lämplig för att ge stabilitet åt stjälken.
Vattentemperatur: Kallt

ALSTOMERIA
Ge stjälken ett diagonalt snitt och placera i en vas rikligt med vatten. Ta bort alla gröna blad som riskerar att hamna under vattenytan då dessa annars kan påskynda bakterietillväxten.
Vattentemperatur: Kallt

B
BLANDADE BUKETTER
För bästa hållbarhet är det viktigt att snitta blommorna med en vass kniv. De allra flesta blommor trivs bäst om man ger dem ett diagonalt, långt snitt. Se till att vasen alltid är ren och byt gärna vatten varannan dag.
Vattentemperatur: Ljummet

F

FRESIA
Fresia är en mycket hållbar blomma och med rätt skötsel kan blommorna hålla i upp till två veckor. Blommorna slår ut efterhand och blommor som vissnat plockas bort. Blommorna får gärna stå ljust, men undvik omedelbart solljus.
Vattentemperatur: Kallt

H
HORTENSIA
Ge stjälken ett diagonalt snitt och placera i en vas rikligt med vatten. Ta bort alla gröna blad som riskerar att hamna under vattenytan då dessa annars kan påskynda bakterietillväxten. Se alltid till att Hortensian har rikligt med vatten och snitta gärna om dem varannan dag.
Hortensian är känslig för drag, så undvik att placera blomman på ett ställe med mycket luftgenomströmning.
Vattentemperatur: Ljummet

K
KRYSANTEMUM
Ge stjälken ett diagonalt snitt och placera i en vas rikligt med vatten. Ta bort alla gröna blad som riskerar att hamna under vattenytan då dessa annars kan påskynda bakterietillväxten. Genom att låta din Krysantemum stå svalt förlänger du hållbarheten.
Vattentemperatur: Ljummet

L
L
ILJA
Ge stjälken ett diagonalt snitt och placera i en vas rikligt med vatten. Ta bort alla gröna blad som riskerar att hamna under vattenytan då dessa annars kan påskynda bakterietillväxten. Liljor dricker mycket vatten, så se till att fylla på ordentligt med vatten i vasen. Genom att låta dina Liljor stå svalt förlänger du hållbarheten. Se upp för Liljans frömjöl som lätt kan färga av sig och vara svårt att få bort.
Vattentemperatur: Kallt

N
NEJLIKA
Ge stjälkarna ett diagonalt snitt med en vass kniv. Skär helst inte genom noderna, knölarna på stjälken, då blomman inte drar vatten lika bra där. För att förhindra bakterietillväxt i vattnet och förlänga blommans livslängd, se till så att inga blad hamnar under vattenytan.
Vattentemperatur: Kallt

R
R
ANUNKEL
Ge stjälken ett diagonalt snitt och placera i en vas rikligt med vatten. Ta bort alla gröna blad som riskerar att hamna under vattenytan då dessa annars kan påskynda bakterietillväxten. Placera Ranunkeln svalt och ljust för maximal hållbarhet, undvik dock direkt solljus.
Vattentemperatur: Kallt

ROSOR
För bästa hållbarhet, ge rosorna långa nya snittytor och rikligt med nytt vatten varje dag. Använd vass kniv, ej sax. Detta för att hålla silrören som leder vattnet upp till blomman öppna. Det ska vara riktigt med varmt vatten i vasen, minst halva stjälken ska stå i vatten. Ta bort alla blad som hamnar under vattenytan då dessa annars kan förgifta vattnet.
Vattentemperatur: Varmt

T
TULPANER
Skär av stjälkarna ca 1 cm med en vass kniv, så att tulpanerna lättare kan dra upp vatten. Klipp inte med sax eller sekatör, detta klämmer ihop stjälkens fina rör och förhindrar stjälken från att dra vatten. Ställ tulpanerna i en vas och fyll upp med kallt vatten, låt dem stå så i cirka en timme innan du tar bort dess emballage.
Vattentemperatur: Kallt

V
V
allmo
Stjälkarna ges ett diagonalt snitt på cirka 2 cm och placeras direkt därefter i en vas med varmt vatten.
Vattentemperatur: Varmt